Islamitisch Natuurbegraven

Op vier plekken in het land zijn deze week de eerste islamitische natuurbegraafplaatsen van Nederland geopend. De vraag naar islamitisch begraven in Nederland is de laatste jaren toegenomen. Deze natuurbegraafplaatsen zijn het resultaat van een samenwerking tussen moslimorganisaties en Natuurbegraafplaatsen van Waarde. Medeoprichters Ismail Oral en Mustapha Ouarani hielden op 16 juni een presentatie over de vier locaties voor een publiek van islamitische uitvaartverzorgers uit heel Nederland.

Islamitische uitvaartverzorgers en medewerkers van Natuurbegraafplaatsen van Waarde tijdens de opening.

Grote vraag

Nederlandse moslims met een migratieachtergrond worden vaak begraven in het land van herkomst, zoals Turkije of Marokko. Oral merkt dat daar een kentering in komt: “Sinds het uitbreken van de corona pandemie, zien we dat er een grotere vraag naar eeuwigdurend islamitisch begraven in Nederland is. Steeds meer moslims die in Nederland geboren zijn, geven de voorkeur aan een laatste rustplaats in Nederland. De meeste begraafplaatsen in Nederland kunnen echter niet voldoen aan de wens van eeuwigdurende rust. Daarom worden er nog altijd veel overleden moslims met het vliegtuig naar Turkije of Marokko gebracht.”

Natuurbeheer als doel

Door het openen van islamitische zones op vier natuurbegraafplaatsen in Drenthe, Gelderland, Zuid-Limburg en Zuid-Holland, komt er meer ruimte voor islamitisch begraven in Nederland. Ouarani is blij dat er op deze manier ook een bijdrage aan natuurbeheer is: “Net als bij veel andere natuurbegraafplaatsen, komt een deel van de opbrengsten ten goede aan de natuur. Bovendien beschermen de eeuwigdurende grafrechten de natuur tegen andere ontwikkelingen.”

Overeenkomsten

Volgens initiatiefnemers Oral en Ouarani zijn er veel overeenkomsten tussen Islamitisch begraven en natuurbegraven: “Er worden alleen natuurlijke materialen gebruikt en op de graven zijn geen versierselen. Het is niet toegestaan om bloemen of andere voorwerpen op het graf te leggen. En de eeuwigdurende grafrust is belangrijk voor zowel natuurbegraven als islamitisch begraven.” Natuurbeheer blijft op die manier de primaire doelstelling op de vier natuurbegraafplaatsen in Meppen, Vorden, Eygelshoven en Heinenoord.

Met de komst van deze vier islamitische natuurbegraafplaatsen, gaat er een lang gekoesterde wens in vervulling van Nederlandse moslims die een eeuwigdurende plek in de natuur van Nederland zoeken.

Geplaatst in Alle berichten