Veelgestelde vragen

Wat is natuurbegraven?

Natuurbegraven is de oudste en meest natuurlijke manier om een overledene te begraven. Een manier om het lichaam terug te geven aan de natuur. Doordat er eeuwige grafrust is op een natuurbegraafplaats wordt u in de loop der tijd onderdeel van die natuur.

Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke materialen bij natuurbegraven. Daarom vormt uw laatste rustplaats geen belasting voor het milieu. Er zijn geen traditionele grafmonumenten, zodat natuurbegraven er ook echt ‘natuurlijk’ uit blijft zien. Dat is ook voor uw nabestaanden prettig als ze een bezoek brengen aan uw laatste rustplaats.

Lees meer op Wat is natuurbegraven

Zijn islamitische rituelen mogelijk?

De dood is onderdeel van het leven en rondom het sterven en begraven zijn vele rituelen en tradities binnen de Islam.

Hier worden de islamitische rituelen bij een begrafenis zoveel mogelijk in acht genomen. Helpen bij het dragen en het begraven van een overledene is een soennah. Een goede daad die moslims kunnen doen.

Het lichaam wordt op de rechterzijde gelegd met het aangezicht richting Qibla. Op onze locaties is het toegestaan om het graf zelf te sluiten bij een begrafenis. Als dit niet mogelijk is, dragen wij er zorg voor.

Wat is het verschil tussen begraven en natuurbegraven?

Eeuwige grafrust
Bij natuurbegraven heeft u eeuwige grafrust. Er wordt niet geruimd. U vindt er ook geen grafstenen, omdat die niet in het natuurlijk landschap passen. Wel is het mogelijk een houten boomschijf als gedenkteken te plaatsen.

Natuurlijk onderhoud
Op een reguliere begraafplaats dienen graven en grafstenen onderhouden te worden. Hier zijn vaak kosten aan verbonden. Op een islamitische natuurbegraafplaats ontfermt de natuur zich over een graf. De natuur zelf onderhoudt het graf en zo worden uw nabestaanden niet met onderhoudswerkzaamheden of extra uitgaven belast.

Geen extra kosten
U betaalt een natuurgraf vooraf en eenmalig. Grafrechten en onderhoud zijn daarmee geregeld. Er komen geen extra kosten bij voor uw nabestaanden. Er is veel ruimte voor individuele invulling van het laatste afscheid, zo lang de natuur daarbij niet geschaad wordt.

Welke mogelijkheden zijn er voor graven?

U kunt tijdens uw leven al een plek uitzoeken op een islamitische natuurbegraafplaats voor een individueel graf. Een graf krijgt alle ruimte en wordt niet geruimd.

Meerdere graven
Het is ook mogelijk om graven zo te plaatsen dat geliefden of familie bij elkaar kunnen komen te liggen. Op islamitische natuurbegraafplaatsen kunt u kiezen voor een enkele graven naast elkaar. Voor kinderen tot en met 12 jaar is een kindergraf mogelijk.

 

Wat kost een graf?

U betaalt tussen de € 3.750 en € 5.200 voor een graf. De kosten zijn afhankelijk van natuurbegraafplaats waar u reserveert. U betaalt het eeuwigdurend grafrecht in één keer.

Daarnaast betaalt u begraafkosten voor de begrafenis zelf. Dit zijn de kosten voor het openen en sluiten van het graf. Deze kosten zijn eenmalig.

Er komen geen onverwachte rekeningen achteraf omdat verlenging van de grafrechten niet nodig is.

Bekijk alle Tarieven

Hoe draag ik bij aan de natuur?

De natuurbegraafplaats is opgericht om het natuurgebied te versterken en in stand te houden. Met het reserveren van een eeuwige rustplaats draagt u op drie manieren bij aan de natuur.

Uw eenmalige betaling wordt aangewend voor het huidige beheer van het hele natuurgebied en ook de ontwikkeling van nieuwe natuur van de islamitische natuurbegraafplaats.

Daarnaast wordt een deel van de inkomsten gereserveerd voor het toekomstig beheer nadat alle graven zijn uitgegeven.

Maar bovenal beschermt het eeuwigdurend grafrecht het bos en zorgt dit ervoor dat het natuurgebied niet kan worden gebruikt voor andere bestemmingen. En daar is het ons in eerste instantie om te doen.

Zijn familiegraven mogelijk?

Het is mogelijk een familiegraf te reserveren. Op islamitische begraafplaatsen begraven wij naast elkaar. U kunt meerdere graven naast elkaar reserveren zodat u als familie bij elkaar komt te liggen.

Kan ik van tevoren een plek reserveren?

Op elk moment van uw leven kunt u een plek reserveren op de islamitische natuurbegraafplaatsen. Voor u zelf of voor uw dierbaren. Komt u daarvoor rustig langs om een wandeling te maken over het terrein. Zo kunt u de plek uitkiezen die u zelf het mooiste vindt.

In het grafregister worden de exacte coördinaten van uw gereserveerde plek precies vastgelegd. Ook uw nabestaanden kunnen uw graf met deze gegevens gemakkelijk vinden. In de grafakte die u ontvangt staan deze coördinaten ook vermeld.

Hoewel reserveren nu nog niet mogelijk is, kunt u wel alvast uw interesse aangeven.

Wie regelt de uitvaart?

Meestal wordt de uitvaart geregeld door de familie die daarbij professioneel bijgestaan wordt door een uitvaartverzorger. U kunt de hulp inschakelen van de uitvaartonderneming van uw keuze. De natuurbegraafplaats is geen uitvaartonderneming, maar werkt natuurlijk wel nauw samen met de uitvaartondernemers in de regio. Een aantal uitvaartondernemers die gespecialiseerd zijn in islamitisch begraven staan op de pagina uitvaartverzorgers.

Waar moet een omhulsel aan voldoen?

U kunt kiezen voor elk omhulsel dat u wilt, mits dit afbreekbaar is door de natuur. Naast een zogenoemde eco-kist kunt u ook kiezen voor een mand, baarplank of ander omhulsel. Deze zijn in verschillende afbreekbare materialen te gebruiken. Denk hierbij aan bamboe, riet of hout. Ook de wade (kafan) moet van ongebleekt afbreekbare materialen gemaakt zijn.

 

Wie onderhoudt mijn graf?

Een groot deel van het onderhoud wordt gedaan door de natuur zelf. Dit is mogelijk omdat er geen natuurvreemde stoffen mogen worden gebruikt in en rond de graven. De natuurbegraafplaats is verantwoordelijk voor extra onderhoud, zoals het aanleggen en bereikbaar houden van wandelpaden, het herstellen van het terrein na storm of ander natuurgeweld.

Is versiering op het graf mogelijk?

Bij de begrafenis zelf mogen natuurlijk bloemen worden gelegd op het verse graf. Inclusief linten en andere versieringen. Na twee weken worden deze verwijderd en ontfermt de natuur zich over het graf.

Het is geheel aan u of u daarna een gedenkteken of grafaanduiding in de vorm van een boomschijf wilt.

Hoe vinden nabestaanden mijn graf terug?

Bij een deel van de graven is er een natuurlijk gedenkteken geplaatst in de vorm van een boomschijf met een naam er op. Via de coördinaten en via een speciale app kunnen nabestaanden straks het graf terugvinden.

Is er gedacht aan mensen die slecht ter been zijn?

De wandelpaden op de natuurbegraafplaatsen zijn niet overal goed begaanbaar voor rolstoelen. Tijdens een bezoek aan de natuurbegraafplaats kan gebruik gemaakt worden van een zogenaamde e-car. Deze moet wel altijd gereserveerd worden.

Dankzij vrijwilligers kunnen mensen  op afspraak een graf bezoeken met deze elektrische golfkar.

Is er parkeergelegenheid?

Er is bij alle natuurbegraafplaatsen gratis parkeergelegenheid.

Wanneer zijn de begraafplaatsen geopend?

Al onze natuurbegraafplaatsen zijn zeven dagen in de week van zonsopgang tot zonsondergang te bezoeken. U bent welkom om te wandelen, een graf te bezoeken en van de omgeving te genieten. Medewerkers zijn 7 dagen in de week van 09:00 uur tot 17:00 uur aanwezig voor informatie.

 

Heeft u specifieke vragen?

We proberen op onze website zo duidelijk mogelijk te zijn. Natuurlijk kunt u vragen hebben die u liever persoonlijk stelt.

Neem dan contact met ons op.
We helpen u graag.

Voorjaarswandeling: op zoek naar zomervogels, zoals de tjiftjaf